Scener ur 1917

Scener ur 1917

Före filmen: Lite stolt att jag inte sett nån bildruta från trailern. Det enda som kommit igenom är informationen på IMdB med att den är filmad som en one-shot samt att den vann några Golden Globes. Lite oroad, nästan misstänksam, att jag ska leta efter kameraklippen överallt. Filmteknik och nya grepp är ju oerhört intressant. 

Efter filmen: Kanske spoiler men även om det ska se ut som en one-shot är längsta klippet bara några minuter. Flawless. Man glömmer snabbt övergångarna och efter bara några minuter så vaggas man sakta in i ett mästerverk.

…och där var recensionen klar.

Svårt att skriva nåt utan att spoila denna gången, otroligt känslosam, briljant skådespeleri mixat med cutting-edge filmteknik. Det finns en lång scen där en människa ändrar sin hudfärg, eller nyans på huden kanske är bättre formulering, men det känns så extremt jäkla verklighetstroget och mänskligt. Inga snabba kameraklipp, pålagt bakgrundsljud eller annat krimskrams filmbranschen har hittat på i nästan 100 år. Sen är det säkert pålagt ljud och saker som är korrigerade i efterproduktionen men påpekar att det varit en ”scen” ur mitt liv utan kameror hade det varit väldigt likt hur detta utspelade sig. 

Otroliga bilder, scener och spektakel. Bra balans i manus. Långa kameradragningar vilket säger sig själv lite. Kan ha sett den vackraste scenen någonsin i 1917, iaf som jag upplevt än så länge. Ljuset, skådespelarna, kameratekniken, puuuuh. Jag var helt enkelt på rätt ställe psykiskt och känslomässigt för att uppskatta scenen. Det absolut vackra där allt passar in till just min personlighet. Nu när det även har gått några dagar och jag hunnit leta upp lite bakom-kulissen reportage är scenen nästan mer betydelsefull, hur svårt det var att få rätt, preppen, omtagningarna osv. Väldigt tacksam att ha en vän som lärt mig om cinematographer Roger Deakins tidigare storverk och skandalen att han vann sin första Oscar för Blade Runner när den borde kommit mycket tidigare.

Rent krasst skulle man kunna koppla denna som en slags efterföljare till Christopher Nolans Dunkirk med rustika och verklighetstrogna scener i hög upplösning och bilduppdatering. Eller prequel om man ska vara petig om när saker hände i historien. Det finns iaf fler likheter än att båda är världskrig och Dunkirk kanske var en inspiration till Sam Mendes som haft denna filmen i åtanke väldigt länge. Filmen bygger lite löst på historierna hans gammelförälder berättade om kriget och även att allt är så verklighetstroget och bra filmat kan inte jag som biobesökare ta in allt vad krig innebär. Men det är så bra gjort. De glider runt i leran som på skridskor för att det var så och inte att de lagt 45 timmar att öva in exakta hur de ska röra sig(länk längst ner).

Det är så mycket speciellt om denna filmen att man blir nästan vimmelkantig på ett bra sätt. Självklart är den nominerad till Oscar för bästa film, Best Director osv. men lite taskigt och incest-igt att Hollywood inte gett några nomineringar till de okända skådespelarna utan bara välkända namn. Likadant på Golden Globes där den bl a vann Best Drama. BAFTA har t o m samma skådespelare(Margot Robbie) 2 gånger i SAMMA kategori vilket tyder på ett kollapsat system överlag. En notis är också att den direkt hamnade på plats 49 i IMDb:s ”Top Rated Movies”. Jag skulle lägga in en ”Äckliga-kulturpersoner-på-sina-höga-hästar-utan-förankring-i-vanliga-människans-uppfattning”-rant här men vi tar det nån annan gång. 

Kommer att vara fantastisk i 4K och allt ser ut som man tittar genom ett fönster!

”Make sure there are witnesses.”

Intressanta artiklar och inslag om 1917, rekommenderas att konsumera efter filmen: 

https://www.vulture.com/2020/01/1917-movie-the-hardest-days-on-set.html?utm_source=share&utm_medium=ios_app&utm_name=iossmf

How ’1917’ Was Filmed To Look Like One Shot | Movies Insider: https://www.youtube.com/watch?v=kMBnvz-dEXw

1917″ is a journey that ”properly stretches you,” CBS: https://www.youtube.com/watch?v=K_VJZmuNFnc

’1917’ Cast & Creators Discuss Making The Ambitious One-Shot Film | Entertainment Weekly: https://www.youtube.com/watch?v=ldOU2yCTbdE

’1917’ Stars Dean-Charles Chapman and George MacKay talk about filming Oscar-nominated movie l GMA: https://www.youtube.com/watch?v=I9l919DmVvQ

No Comments

Post a Comment