Ad Astra och relationen

Ad Astra och relationen

Före filmen: 

Inte sett trailern, inte läst någonting förutom nån rubrik. Jag visste att Brad Pitts produktionsbolag låg bakom och att den varit planerad i många år. 

Efter filmen:

Textbok-exemplar på hur man får bäst chans att vinna en Oscar. Mr Pitt är producent, hans produktionsbolag och han har huvudrollen med mest skärmtid. Men det är dock hela 18st producenter i eftertexterna vilket gör det mer förståeligt varför filmen var svår och tog lång tid att göra, mer om det nedan. 

Brad har definitivt sina Oscar-scener som han gör fantastiskt. Hela filmen går ut på en son-pappa-relation och vad det egentligen betyder men min hjärna vill inbilla sig att filmen handlar om Brads svåra relation men sin äldsta son. Går inte in på det mer det finns definitivt likheter, kanske även att svårigheterna sista tiden i hans äktenskap med Angelina Jolie förverkligas genom Liv Tyler. Förmodligen inte. Liv Tyler är också en bifigur med väldigt lite skärmtid, hon behövs för att förklara Brads karaktär men rent krasst hade det kunnat vara vem som helst. 

Oerhört ”verklighetstrogen” och logiskt uppbyggd film, jag vill dra paralleller med Interstellar ungefär hela tiden vilket inte är så konstigt med samma Cinematograf Hoyte Van Hoytema. Man skulle nog kunna säga att Ad Astra t o m utspelar sig i samma universum som Interstellar fast 50-100 år tidigare. Hela uppbyggnaden om hur vi skulle resa i rymden är intressant, vilka konflikter som uppstår/finns och vilka hinder en framtida människa möter i andra människor. Nästan så man vill veta mer om men det kan vara personligt för mig, visa mig mer av framtidens kultur enligt dessa filmskaparna ungefär.

Ingen förklarade vad Ad Astra betyder i filmen, efter googling skulle alla som kan lite latin skrattat. ”Ad astra is a Latin phrase meaning ”to the stars”.”

Det är stora skillnader mot originalmanuset, alltså STORA och då är ändå regissören en av manusförfattarna. Börjar annorlunda, slutar annorlunda, scener helt borttagna. Ett exempel är första meningen som öppnar filmen: ”In the near future”, enligt manus: ”A hundred years from now.”. Dock säger inte jag att det är dåligt, några ställen är det mer action än i manuset och det var den vägen de behövde gå. Enligt IMDb så var det studion som begärde ändringen av slutet för att filmen ens skulle bli av. En av anledningar till förseningen av filmen är också Disney-Fox uppköpet och att de distribuerade om hela releaselistan av filmer för att minska konkurrensen. 

Den är bra, definitivt sevärd, men tycker mig se ett samband med Taylor Sheridans manus(och många andra). Det är svårt att skriva slut. 

”We need to find what science tells us is impossible. I can’t have failed.”

No Comments

Post a Comment