Enemy

Enemy

Före filmen.
Gått mig förbi, sett den flasha förbi nånstans men inte brytt mig så mycket.
Min chef tog upp Enemy efter att vi pratade om Arrival(2016) och hur fantastisk den är. Enemy är alltså gjord av samma snubbe, Denis Villeneuve.

Efter filmen
It’s so weird.
En spindel på ett jäkla silverfat? Älskar att hon röker. Och att hon bryter på franska.
På nåt sätt så speglar denna mycket av mig(som vanligt), igenkänning. Nånting i mig vill ha det repetitiva livet Gyllenhaal har i början på filmen. Samma sak hela tiden, du vet vart ditt huvud är hela tiden. Det är inte svårt att lista ut att jag skulle blivit galen rätt snabbt.

Jackie är fantastisk. Jake Gyllenhaal spelar mycket mot sig själv och gör det verkligen otroligt bra, ibland så bra att det är läskigt. När man kollar på vilka priser och nomineringar Enemy tagit hem så tävlar Gyllenhaal lite med sig själv och filmen Nightcrawler vilket kan anses som lite synd nu i efterhand. Båda filmerna är väldigt bra, på pappret är Enemy 2013 och Nightcrawler 2014.

Alla Villeneuve-filmer som jag sett känns så jävla verkliga även att de är så jäkla udda. För mig är det här essensen av vad en film ska vara även att man kommer bli lite uttråkad med jämna mellanrum. Det gör inget, på ett sätt tror jag att man behöver det.

Arrival har en helt sjuk ljudbild(filmen består typ om ljud(??)) och likaså den här, jag fucking älskar att bli överraskad av ljud. Udda ljud, stråkar man inte är van vid osv. En av anledningarna Arrival står ut är också avsaknaden av ljud. Långa tillfällen med tystnad eller bara pratljud, det ser vi också igenom Enemy även om man inte märker det lika mycket. För mig är detta ett briljant sätt att fokusera på det som händer i scenen samt att det blir det en annan laddning vilket fungerar väldigt bra. Tänk om fler vågade göra detta. Dock om vi kollar på Oscarsnomineringarna för 2017 lite snabbt är det ovanligt många filmer som testar nya grepp i år, eller tar upp gamla igen(musikal-spelfilm).

Jag la friska 10 minuter på att säga Mississiauga om och om igen så snabbt som möjligt.

This is so wierd. Spoiler, det är en naken gravid kvinna med. Känns lite konstigt(kanske bara är jag) men passar filmen klockrent.

Slutet. No spoilers men vilket slut, jag var tvungen att kolla på de sista 9 minuter 2 gånger. Tacksam för tipset.

Spindeln. // Christoffer