Star Trek Beyond

Star Trek Beyond

Före filmen.
Jag har lyckats att inte se en enda trailer.
Det som toppat nyheterna innan premiären är den tragiska bortgången av Anton Yelchin och att det förekommer en BÖG som inte tillhör originalfloran i de andra Star Trek universumen.

Simon Pegg har även hjälpt till med manuset, vilket man nästan aldrig ser en skådespelare få tilltro till så jag är väldigt intresserad av hur de fått ihop manuset.

Efter filmen.
Denna är också sponsrad av kinesiska Alibaba, precis som senaste Mission Impossible.

Filmen börjar med att 2 äldre damer sitter bakom mig och ser ut som frågetecken om de här konstiga glasögonen de fått. ”Är den i 3D? Hela filmen?” Ja, du är på IMAX. Dock så är det som vanligt att man inte märker av 3D:n överdrivet mycket. Finns något intressant parti där massa skepp dansar runt på bioduken sen blir det inte så mycket roligare i 3D-väg.
Däremot så är helheten av filmen betydligt roligare! Star Trek Beyond känns väl sammansatt ändå. Jag är nöjd med storyn som Simon Pegg har varit delaktig i och precis som i de andra så är det full fart från början. Märkte dock att Simon Pegg missbrukar ordet Lassie(tös) rätt så duktigt, någon som han säkert skrivit in själv i manuset.
Underbar rolltolkning av Sofia Boutella(Jaylah), känns lite som Zoe Saldana i Avatar.

En av de första sakerna jag tänkte på var att designen inte kändes som Star Trek. Jag har alltid haft uppfattningen att objekt och byggnader är avskalade, rena linjer och allt plottrigt eller som inte behövs har tagits bort. Det är ologiskt att ta med de sakerna i designen och jag tror att folk i framtiden sätter funktion framför design på en mycket större skala än vad vi gör idag.
Till min förvåning så får man en liten förklaring till designvalet senare i filmen även om alla de nya filmerna lider av samma designmisstag.

En sak som också var trevligt i Sveriges enda IMAX-biograf var ljudet. Dolby Atmos låter väldigt bra när det flyger runt massa saker på duken och man verkligen kan höra hur det rör sig i olika riktningar, helst om det rör sig sakta.

Det finns några riktigt bra och starka scener. Vi har ju flera personer som inte finns med oss längre som man ska försöka få ta något slags avsked av och det kommer bli starkt, även om det känns som de spelar lite extra på det så uppskattar jag det ändå.
Bara första gången du ser Anton i filmen känns väldigt surrealistiskt. Man blir tagen.

Att Sulu skulle vara gift med en man är verkligen en pytteliten notis som inte behövts ta upp av puritanerna för det ändrar ingenting. Absolut, det fanns inte med från början men det är absolut inte osannolikt.

Roligt också att Justin Lin ska göra den nya Robotech-filmen, verkligen lovande med hur han hanterar dessa stora franchisen.

// Christoffer Alexandersson