Star Wars: The Force Awakens

Star Wars: The Force Awakens

Känslorna efter några veckor av Star Wars.

Före filmen.

Det här är livet för så många människor. Man växer upp med det, andas det, går utklädd som det, avgudar det osv.
Jag väntade några dagar innan jag kollade på den första riktiga trailern, möjligtvis då för att man var så rädd av vad man skulle se. Skulle The Force Awakens spoilas som i de flesta trailers som kommer ut idag? Skulle det visa sig att den verkade riktigt dålig?
Den var bra. Den var riktigt bra och allt släppte och tårarna bara rann hemma i soffan.
Väldigt bra avvägd trailer sen kanske det gick lite överhand i de senare trailerserna, vad jag hört, men den första lyckades fånga min nyfikenhet, även om det kanske inte var så svårt.

En notis är också att jag var på Comic-Con New York nu i Oktober och utan att överdriva så var minst en fjärdedel utklädda till Kylo Ren, Leia, Boba Fett osv., man kanske inte hade kunnat räkna med något annat men väldigt roligt att se och uppleva.

Efter filmen.

Och nu är vi här. Disney köpte Lucasfilm 2011 för 4,050,000,000 dollar och satte igång direkt.
Det är ju det här med förväntningar och det finns ingen film som har bygg upp såhär stora förväntningar. Jag vet knappt vart jag ska börja, jag njöt av filmen under så många tillfällen men jag vet inte om det var för nostalgin eller för att det var för att jag tyckte om filmen. Storyn är inte jättestark och har sina klara brister och man kan gissa sig till vad som ska hända under väldigt många tillfällen. Men det känns inte som det är därför man kollar på denna filmen.
Nostalgin är total och det var många gånger jag fick rysningar och bara en sån där välmående-känsla som går genom kroppen utan att jag kanske egentligen förstod vad som hände på skärmen. Hela den här känslan förstärks också med att det känns äkta, det som händer på skärmen, i universumet, man märker verkligen att det är äkta rymdskepp(nästan) som byggts och konstiga dräkter som har konstruerats in i minsta detalj. Bara det ska J.J och Lucasfilm ha extremt mycket credd för.
Mycket bra val av skådespelare också som känns genuina ock äkta även utanför filmen, kollat på diverse intervjuer nu efteråt som verkligen förstärker känslan om att dessa personerna är rätt för sina roller.

Som det ser ut idag så har jag t  o m sett den 2 gånger, både i 3D och 2D och just på den biten så känns verkligen 3D onödigt, som vanligt, tyvärr. Däremot läste jag en artikel om vilka format som J.J Abrams förespråkade som var lite intressant. Han tyckte att Laserprojektion i 3D var lite utöver det vanliga, sen vet man ju inte om han bara snackade skit eller menade det men eftersom det bara finns på några enstaka IMAX i världen så finns det väl ingen anledning för honom att promota det. Det andra alternativet är ju att kolla i formatet som J.J spelade in filmen i, 70mm, som också bara spelas på några få biografer i världen.
Jag kommer se den fler gånger, jag och många andra, så det hade ju varit kul att se den i något annat format nu när det är en så stor film.

http://geektyrant.com/news/jj-abrams-recommends-seeing-star-wars-the-force-awakens-in-this-format

Jag måste också säga att det var en mycket trevligare upplevelse den andra gången när man kanske inte var så spänd och hade byggt upp förväntningar under flera år, istället var man avslappnad och kunde njuta av filmen mer, kanske upptäcka lite fler detaljer som man missade första gången.

Vi måste ju ta upp hela den fantastiska ”jag-ska-inte-spoila-filmen”-kulturen som växte fram och som så oerhört många människor höll fast vid då när det gällde publicerade artiklar, recensioner, snacket på Facebook, Twitter osv. Det var någon amerikansk sida som skrev att; ”Såhär många människor har inte slutit uppför samma mål sen 2:a Världskriget”, vilket jag tyckte var lite fyndigt och till viss del kan stämma.

En annan sak är de otroliga historierna som dyker upp efterhand om teorier om hur allt är sammankopplat, t ex vem som egentligen är vad, ”Vem var det som gjorde så?” eller hur olika saker sammankopplas med de gamla filmerna som vi inte fick svar på. Det är ändå rätt många frågetecken man går ifrån biomörkret med, som vi kommer få svar på om 1 år och någon månad, innan dess har vi Rogue One att se fram emot i December.

// Christoffer

No Comments

Post a Comment