Citizenfour

Citizenfour

Citizenfour är Edward Snowden.
Citizenfour är dokumentären om Edward Snowden.
Citizenfour är dokumentären om Edward Snowden som vi har väntat på.
Citizenfour är dokumentären om vad som hände i Hong Kong och början på utrullningen kring all information om övervakningen som pågick, filmat av Laura Poitras.
Citizenfour är han som vi har väntat på.

Det här är på riktigt.

Jag hade helt missat denna, tydligen också missat att den fått en Oscar för Bästa Dokumentär.

Vi vet sedan tidigare vad som kommit ut från Eds hemlighetsstämplade dokument. Denna film är till för att du ska känna något för en person som verkligen riskerar allt, inte lite, utan ALLT för att vi ska veta vad som försigår bakom stänga dörrar och VPN:er.
Laura filmar långa scener och scener utan ord, så att man verkligen kan ta in atmosfären; även när de lägger upp en bild med endast text så håller de kvar den väldigt länge, vilket bidrar till att verklighetskänslan upplevs starkare och även lägger till ett extra lager på filmen.
Man försöker sätta sig in i situationen men tror dem flesta människor har svårt för det. Eds fasta punkter är hans föräldrar och flickvän. Sättet och beröringen av hans ord när han berättar om hur han lämnade en lapp till sin tjej med en lögn för att skydda henne, det kan troligen få vem som helst att känna något för personen ifråga.
Citizenfour går också in på vad som händer efter att Ed försvinner, hur spelet ser ut från USA:s regering, vilka journalister som publicerar vad osv. Allt detta är extremt spännande att ta del av. Om det är vinklat så är det jävligt bra vinklat.

Dokumentären släpptes från HBO och Steven Soderbergh är förmodligen det mest kända namnet i produktionens bakgrund.

Jag hoppas verkligen att Edward Snowden har fått ro och känner sig tillfreds med sitt liv idag. All heder.

// Christoffer

No Comments

Post a Comment